Meest voorkomende klachten
Informatie en advies
Wat is eelt? (callus)
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op afwisselende druk. Het is de verhoorning van de opperste laag van de huid (de hoornlaag). Handen en voeten zijn de meest voorkomende plaatsen voor verhoorning. Eelt is geelachtig en in de diepte soms glazig van kleur. Overtollige eelt wordt veroorzaakt door overmatige druk of wrijving. Aan de voeten hebben we een beschermend eelt (fysiologisch eelt). Die bevindt zich meestal op de bal van de voet, onder de hiel, op de plaatsen waarop wij staan (de drukpunten).
Vanwege slechte afwikkeling van de voet bij het lopen, diabetische, reumatische, spastische of verwaarloosde voet of van dragen van niet goed passende schoenen wordt deze beschermlaag te dik (pathologische eelt) en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns.
Eelt ontstaat ook vaak door de druk van de schoen boven op de tenen, op teentoppen, met als gevolg, pijnlijke likdoorns omdat de schoen te klein of te nauw is.
Daarom is de maat van uw schoenen één van de belangrijkste factoren om uw voeten zo gezond mogelijk te houden.
In mijn medisch pedicure praktijk wordt eelt deskundig teruggebracht tot de normale dikte, door middel van snijden, frezen met nat techniek en als het nodig is drukvrij leggen.
Wat is een likdoorn? (clavus)
Likdoorn is een sterk verhoornd deel van de huid, met een kleine, diepe kern. Wanneer een kleine plek op de voet onderhevig is aan overmatige druk of wrijving , ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt. De balans tussen huidvorming en afschilfering is verstoord en door de plaatselijke druk gaat de verhoorning niet alleen naar buiten, maar wordt als een hoornpit naar binnen gedrukt. Door de druk van buitenaf (schoenen) of afwijkingen aan de stand van de botten in de voeten wordt het eelt naar binnen gedrukt tegen het periost (beenvlies). Daar bevinden zich veel bloedvaten en zenuwen die pijn veroorzaken. Een likdoorn kan voorkomen op de bal van de voet, voetzool, teengewrichten, hak of op de knok van de hallux valgus.
In mijn medisch pedicure praktijk wordt de likdoorn vakkundig verwijdert. Als dit regelmatig gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn kleiner worden en zelfs verdwijnen.
Wat zijn kloven? (rhagaden)
Kloven zijn scheurtjes in de huid of het slijmvlies. Wie wel eens een kloof heeft gehad, weet hoe pijnlijk deze kunnen zijn. Een kloof kan zo’n verschrikkelijke pijn veroorzaken dat het belemmerd in de dagelijkse bezigheden.
Kloof is een huidaandoening die als gevolg van drukbelasting optreed. Door het gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld Prednison) kan men een erg droge huid krijgen.
Door de droge huid structuur en de aanwezigheid van eelt op de huid ter plaatse barst de huid als het ware open. Een droge huid is ook gevoeliger voor infecties en er kunnen ook makkelijker wondjes ontstaan. De randen van de kloven zijn hard terwijl de huid in de diepte dun en kwetsbaar is. Kloven bloeden gemakkelijk. Kloven ontstaan vooral in het eelt van de hiel.
In mijn medisch pedicure praktijk zorg ik dat de kloven zo snel mogelijk genezen. De dikke eeltrand wordt in de lengterichting van de kloof verwijdert. Zo voorkom ik dat de kloof niet verder wordt opengetrokken. Bij vochtige kloven richt ik mijn behandeling erop zoveel mogelijk infecties te bestrijden.
Ik adviseer om deze eeltranden en kloven met een goed indringende vette crème in te smeren. De huid wordt zachter, de scherpe randen kunnen gemakkelijker worden verwijdert en de huid krijgt de gelegenheid om te genezen.
Schimmelnagel (Onychomycose)
Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van een of meerdere nagels van de voeten en/of handen veroorzaakt door een trychofitine infectie en begint bij de vrije nagelrand. Van daaruit groeit de schimmel in de nagelplaat naar de basis van de nagel. Men spreekt ook wel van “kalknagels”. Weinig mensen weten dat die kalknagels bijna altijd het gevolg zijn van een schimmelinfectie. Kalknagels zijn dus vaak schimmelnagels.
De nagelplaat ziet er dan vaak verkleurd (geelbruine streepjes), dof, hobbelig, en brokkelig uit. De lengtegroei van de nagels is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagels toeneemt. De nagel kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder nagel een ophoping van nagel substantie bevindt. De aandoening op de voeten begint bijna altijd bij de grote teen.
Behandeling van schimmelnagels is niet eenvoudig. Schimmelnagels worden het beste behandeld met medicijnen (tabletten, crèmes of speciale antischimmel producten).
Omdat een schimmelnagel een besmettelijke aandoening is ga ik in mijn praktijk hygiënisch te werk.
Eerst maak ik de nagel vochtig met alcohol (70-80%). Ik frees de nagels zo dun mogelijk, knip ze zo kort mogelijk en maak de omgeving van de nagel goed schoon. Het antischimmel product wordt hierdoor beter in de nagel opgenomen. Indien nodig kan ik de nagel reconstrueren met speciale nagelreparatie gel voor schimmelnagels en met een UV lamp.
Bij de ene persoon is de schimmel erger als bij de andere. Het is belangrijk mijn adviezen op te volgen:
- Niet met blote voeten in het zwembad lopen.
- Regelmatig mijn praktijk blijven bezoeken.
- Geduld hebben omdat genezing van de schimmels kan langdurig zijn.
Tips en adviezen van mij aan uw bij schimmelinfecties of zweetvoeten
- Bij zweetvoeten en schimmelinfectie (mycose) moet de huid goed aangezuurd worden.
- Gebruik een wasproduct met een PH waarde van 3,5. Spoel daarna goed af, en droog de voeten goed met een zachte handdoek (let op – de huid is soms kapot tussen de tenen – droog voorzichtig af).
- Draag sokken die goed lucht en vocht opnemend zijn, katoen is het best optie. Katoen neemt optimaal zweet op en laten het zweet niet terugslaan op de huid en nagels.
- Deel badhanddoeken niet met anderen.
- Draag uitsluitend schoenen van leer, ook aan de binnen- en loopzijde van de schoen.
- Laat schoenen, nadat ze 1 dag gedragen zijn min. 24 uur drogen. Als u schoenen met inleg- of steunzolen draagt, haal dan de zolen eruit. Wissel kunststof inlegzolen voor leren inlegzolen.
- Draag altijd slippers in de douche bij sportclubs of zwembaden.
- Loop nooit met blote voeten waar andere mensen dat ook doen.
- Smeer regelmatig je voeten met een anti-schimmel crème in, of andere producten die verkrijgbaar zijn in mijn praktijk, bij de huisarts, apotheek of drogist.
Ingroeiende teennagel (Pseudo unguis incarnatus)
Een ingroeiende teennagel komt het meest aan de grote teen en geeft veel klachten. Bij ingroeiende nagels drukt de zijkant van de nagel in de huid. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen. De huid raakt geïrriteerd en kan gaan ontsteken. Er ontstaan dan een rode, pijnlijke zwelling naast de nagel. Wat later ontstaat er pus in de zwelling dat er langzaam uit kan komen. De teen is extreem pijnlijk. Hier spreken wij over ingegroeide nagel (unguis incarnatus).
Door het dragen van te nauwe schoenen en door een verkeerde kniptechniek wordt meestal de sterkere kromming van de nagel veroorzaakt. En door deze sterke kromming drukt de nagel op de onderliggende huid.
In mijn praktijk wordt eerst de nagel voorzichtig dunner gefreesd om de druk te verminderen. Daarna wordt de nagel kort geknipt en al na gelang de situatie wordt de hoek weggeknipt of met een frees verwijdert. Het eelt wordt uit de nagelplooi gefreesd. Als laatste wordt de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel drukvrij gelegd.
Mijn advies: wacht met een ingroeiende nagel niet te lang voordat je een afspraak maakt. Daarmee voorkom je een pijnlijke ontsteking.
Wacht niet langer!
Maak een afspraak (alleen telefonisch)!
Ik wil graag mijn kennis omzetten in positieve resultaten in de verzorging voor uw voeten! Wanneer u een afspraak heeft, verzoek ik u op tijd te komen. Wanneer u te laat komt ben ik genoodzaakt een verkorte behandeling te geven.
Voor alle behandelingen geldt: kom niet met gelakte nagels!
Praktijkadres
Touwbaan 30
1018 HS Amsterdam
( Centrum )
Telefoon
06 22092506
Emailadres
medpedicureedith@gmail.com