Reumatische voet
Op dit moment zijn meer dan 200 aandoeningen bekend, die onder de term REUMA vallen. Iedere reumatische aandoening heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en gevolgen maar uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten hebben (meestal aan gewrichten, botten en pezen).
Het exacte aantal reumapatiënten in Nederland is niet bekend, volgens schattingen zijn min. 450 000 mensen onder behandeling van een reumatoloog. Echter het aantal mensen met gewrichtsklachten ligt velen malen hoger, geschat wordt dat 2,5 tot 3 miljoenen mensen last hebben met pijnlijke en/of niet goed functionerende voeten. De meest voorkomende reuma is de zogenaamde RA (reumatoïde artritis).
De mensen die dit hebben, hebben dagelijks te maken met pijn, stijfheid (vooral in de ochtend), in gewrichten en/of spieren, waardoor vermoeidheid optreedt.
Reuma heeft niets met leeftijd te maken, reuma kan ook bij kinderen ontstaan.
De meeste reumavormen zijn te behandelen maar niet te genezen. Reumapatiënten kunnen door de pijn en/of stijfheid en vergroeiingen hun voeten niet verzorgen.
Aangezien mensen met reuma niet alleen last krijgen van de voeten, maar ook van de handen, wordt de voetverzorging een probleem. Mensen die niet meer hun eigen nagels kunnen knippen en hun voeten niet goed kunnen verzorgen, dienen dit te laten doen door een medisch pedicure.
Voor iemand met reumatische klachten is het noodzakelijk om een medisch pedicure te zoeken die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen ervan.
Wat kan ik voor u doen?
- In mijn praktijk kan ik goede adviezen geven over de te gebruiken materialen en hulpmiddelen en zorgen voor drukverlichting, bijvoorbeeld bij knobbels (noduli).
- Adviezen m.b.t. dagelijkse voet- en/of nagelverzorging.
- Specifieke schoenadviezen geven (coöperatie met podotherapeut).
- Tijdelijke vilttherapie gebruiken om pijnlijke plekken te ontlasten of te beschermen. Door een verkeerde drukverdeling onder je voeten, verschuift vetpolster of door niet goed zittende schoenen heb je meer kans op eeltvorming, kloven, likdoornvorming of nagelafwijkingen. Bij enkele vormen van reuma kan door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten de stand van de voeten veranderen. Hierdoor kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan of de voet kan verstijven waardoor deze niet goed meer functioneert.
- Siliconen orthese plaatsen ter voorkoming van drukplekken.
Wat kunt u zelf doen?
- Controleer regelmatig uw voeten op wondjes of vergroeiingen.
- Verzorg uw voeten goed.
- Knip de nagels bijtijds en als dit niet lukt, bel mij voor een afspraak.
- Zorg voor goede, ventilerende sokken en passende schoenen of vraag een verwijzing naar podotherapeut.
- Bij patiënten met RA (reumatoïde artritis) ontstaat heel vaak hyperhydrosis (te veel zweten) vooral van de oksels, handpalmen en voeten. De huid is gevoeliger voor infecties, zoals bijvoorbeeld schimmelinfectie. Mijn advies is het dragen van katoenen of wollen sokken. Was daarnaast dagelijks uw voeten en droog ze goed af (vooral tussen je tenen en met een zachte handdoek).
Ik probeer met mijn kennis en uw medewerking alles te doen om u te helpen gemakkelijker en comfortabel te leven met reuma.
Zorgvergoeding
Medisch pedicure praktijken werken samen met zorgverzekeraars. Dat betekent dat uw behandeling bij mij vergoed zou kunnen worden door uw zorgverzekeraar.
Informeer bij uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt.
Noot: Houdt er bij een declaratie rekening mee dat de teruggevraagde kosten eerst worden verrekend met het nog eventuele openstaande eigen risico.
Wacht niet langer!
Maak een afspraak (alleen telefonisch)!
Ik wil graag mijn kennis omzetten in positieve resultaten in de verzorging voor uw voeten! Wanneer u een afspraak heeft, verzoek ik u op tijd te komen. Wanneer u te laat komt ben ik genoodzaakt een verkorte behandeling te geven.
Voor alle behandelingen geldt: kom niet met gelakte nagels!
Praktijkadres
Touwbaan 30
1018 HS Amsterdam
( Centrum )
Telefoon
06 22092506
Emailadres
medpedicureedith@gmail.com