Diabetische voet
Als medisch pedicure kan ik u helpen met diabetische voeten. Eerst zal ik een voetonderzoek doen om te ontdekken of er al problemen zijn of dreigen te ontstaan. Vervolgens geeft ik een uitgebreid advies over de dagelijkse voetverzorging om problemen te verhelpen en te voorkomen. Ook zijn behandelingen mogelijk om de voeten weer in optimale conditie te brengen, denk hierbij aan het verwijderen van overtollig eelt, het behandelen van ingegroeide nagels of eventuele likdoorns, behandelen van kloven en het vinden van passende crèmes.
Wat is diabetes?
Diabetes mellitus – DM is een storing in de stofwisseling ten gevolge van een relatief of absoluut tekort aan INSULINE. Het gevolg hiervan is een verhoging van het BLOEDSUIKERGEHALTE. Bij DM kan het lichaam het bloedsuikergehalte zelf niet meer in evenwicht houden. Dit evenwicht wordt verzorgt door het hormoon INSULINE.
Bij Diabetes Mellitus reageert het lichaam niet meer op INSULINE of er is geen aanmaak van INSULINE. Naast het probleem met bloedsuiker zijn ook de BLOEDDRUK en het CHOLESTEROLGEHALTE vaak te hoog. De officiële naam van BLOEDSUIKER is BLOED GLUCOSE.
Het menselijke lichaam kan niet zonder glucose want hierdoor krijgt het lichaam energie. Glucose krijgen we binnen door koolhydraten te eten (bijv. aardappelen, brood, melk, groente). Het eindproduct van de vertering van die koolhydraten is GLUCOSE. Dit wordt door het bloed vervoert naar al onze cellen. Insuline wordt gemaakt in de ALVLEESKLIER.
Zo verloopt het onderzoek
- Na het vaststellen van de SIMS klasse waarin u valt, stel ik specifieke vragen over uw voetklachten.
- Ik inspecteer uw voeten – de conditie van de huid , aanwezigheid van eelt, roodheid, zwelling of een wond(je).
- Ik controleer uw gevoel in de huid van de voet. Dat gebeurt met een SEMMES WEINSTEIN MONOFILAMENT, een stokje met een special draadje, dat op de huid wordt geplaatst. Hiermee controleer ik het oppervlakkige voet gevoel.
- Ik controleer ook uw diepere voet gevoel een speciale RYDER SEIFFER STEMVORK van 128 hertz die op basis van vibratie (trillen) werkt.
- Ik controleer uw gewricht beweeglijkheid met een test “de prayer’s sign”- L.J.M. /Limited Joint Mobility.
- Ik onderzoek of de bloedvaten (slagaderen) van de voet goed kloppen – eventueel met DOPLER (apparaat dat vaatgeluiden registreert).
- Ik test de doorbloeding met mijn handen (palpatie) of met een huid thermometer.
- Ik controller op stijfheid van de gewrichten door te kijken hoe uw voeten en tenen bewegen.
- Als laatste onderzoek ik uw schoenen op pasvorm, lengte, breedte (met een voetlengtemeter en binnenmaatstok) en ondersteuning tijdens het lopen.
- Daarnaast geeft ik goed advies voor het juiste schoeisel. Diabetespatiënten kopen vaak te kleine schoenen, omdat ze niet voelen dat hun schoenen niet goed zitten.
Wat kunt u zelf doen?
- Laat jaarlijks de SIMS classificatie vaststellen door een speciaal geschoolde zorgverlener.
- Laat u goed informeren.
- Controleer dagelijks uw voeten op eelt, zwelling, roodheid, wondjes of verandering van de vorm. Een voetspiegel is hierbij handig.
- Draag goede schoenen – min. 1 cm ruimte over, haaghoogte max. 3 cm. Kies een schoon die niet te “slap” is. Kies een goede sluiting (bij voorkeur veters of klittenband).
- Koop schoenen bij voorkeur in de middag. Dan zijn de voeten minder uitgezet.
- Verzorg je voeten goed (gebruik nooit scherpe voorwerpen).
- Smeer een droge huid dagelijks met een crème of lotion in (na consult).
Crèmes zijn verkrijgbaar in mijn praktijk!
Wat kunt u beter niet doen
- Als u last heeft van uw ogen of handen, kunt u beter niet uw eigen nagels knippen (om te voorkomen dat u uwzelf verwondt).
- Eelt niet zelf verwijderen.
- Blaren niet zelf doorprikken (gevaar voor infectie).
- Likdoornpleisters gebruiken, deze bevat een agressieve stof die een kwetsbare, dunne huid kan beschadigen.
- Hoge hakken dragen (haken hoger dan 3cm. geven te veel druk op de voorvoet, waardoor daar bijv. eelt of blaren kunnen ontstaan).
- Op blote voeten of op slippers lopen (steentjes of vuil kunnen de huid beschadigen).
- Een voetbad nemen (de huid wordt hier erg week van waardoor hij eerder beschadigt. Als het gevoel in de voeten verminderd, is er risico op brandblaren of wonden als het water te heet is).
- De huid insmeren met te vette zalf (vet sluit de poriën in de huid af en voeten worden glad. Hierdoor kan de voet teveel schuiven in de schoenen).
Zorgvergoeding
Medisch pedicure praktijken werken samen met zorgverzekeraars. Dat betekent dat uw behandeling bij mij vergoed zou kunnen worden door uw zorgverzekeraar.
Informeer bij uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt.
Noot: Houdt er bij een declaratie rekening mee dat de teruggevraagde kosten eerst worden verrekend met het nog eventuele openstaande eigen risico.
Wacht niet langer!
Maak een afspraak (alleen telefonisch)!
Ik wil graag mijn kennis omzetten in positieve resultaten in de verzorging voor uw voeten! Wanneer u een afspraak heeft, verzoek ik u op tijd te komen. Wanneer u te laat komt ben ik genoodzaakt een verkorte behandeling te geven.
Voor alle behandelingen geldt: kom niet met gelakte nagels!
Praktijkadres
Touwbaan 30
1018 HS Amsterdam
( Centrum )
Telefoon
06 22092506
Emailadres
medpedicureedith@gmail.com